Element divider nie jest zarejestrowany lub nie ma pliku view.php.
Element account nie jest zarejestrowany lub nie ma pliku view.php.
Element divider nie jest zarejestrowany lub nie ma pliku view.php.
Element account nie jest zarejestrowany lub nie ma pliku view.php.

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
AutorSylwia Gudej
TrudnośćPoczątkujący

[cooked-sharing]

Liczba porcji1 Porcja
Czas przygotowania20 min.
 30 g Czekolady Wawel 90%
 21 g Oleju rzepakowy Kujawski
 30 g Masła extra 82%
 50 g Jaj
 5 g Kakao naturalne Wawel
 25 g Erytrytolu ze stewią
 25 ml Kawy bezkofeinowej/herbaty
1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować kąpiel wodną. Do rondelka wlać niewielką ilość wody. Po zagotowaniu, nad parą wodną umieścić miskę. Miska nie powinna dotykać gotującej się wody.

2

Do miski wyłożyć pokruszoną czekoladę, olej, masło, kakao, słodzik oraz kawę, mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.

3

Do lekko wychłodzonej masy, dodać jaja i dobrze wymieszać. Masę przelać do foremek, najlepiej silikonowych lub do kokilki o średnicy 10 cm.

4

Piekarnik nastawić na 160 stopni z termoobiegiem. Na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, aby możliwe było pieczenie w parze wodnej. W zależności od wielkości zastosowanych foremek, ciasto piec ok. 20 min. Po upieczeniu ciasto wychłodzić i przechowywać w lodówce.

Składniki

 30 g Czekolady Wawel 90%
 21 g Oleju rzepakowy Kujawski
 30 g Masła extra 82%
 50 g Jaj
 5 g Kakao naturalne Wawel
 25 g Erytrytolu ze stewią
 25 ml Kawy bezkofeinowej/herbaty

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotować kąpiel wodną. Do rondelka wlać niewielką ilość wody. Po zagotowaniu, nad parą wodną umieścić miskę. Miska nie powinna dotykać gotującej się wody.

2

Do miski wyłożyć pokruszoną czekoladę, olej, masło, kakao, słodzik oraz kawę, mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.

3

Do lekko wychłodzonej masy, dodać jaja i dobrze wymieszać. Masę przelać do foremek, najlepiej silikonowych lub do kokilki o średnicy 10 cm.

4

Piekarnik nastawić na 160 stopni z termoobiegiem. Na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, aby możliwe było pieczenie w parze wodnej. W zależności od wielkości zastosowanych foremek, ciasto piec ok. 20 min. Po upieczeniu ciasto wychłodzić i przechowywać w lodówce.

Ciasto czekoladowe